tiistai 3. syyskuuta 2013

Jazzin lumoa ja nukketeatterin taikaa!


”Let’s hit it hon! After all, that’s why we´s here for, for some good jazzing tonight!”


Lauantaina festeillä tullaan näkemään ja ennen kaikkea kuulemaan Nukketeatterikeskus Poijun  musiikkiteatteriesitys, joka on mustan huumorin sävyttämä esitys syvän etelän jazzlegendasta. Ikääntyvän laulajan kokemukset sekoittuvat savuisen kapakan sorinaan, elävän musiikin säestämänä. Illan solistista nimiroolia, ihmisen kokoista teatterinukkea ja hänen avustajaansa näyttelee Satu Paavola. Esitys on englanninkielinen.

Satu Paavola on suurelle yleisölle tuttu niin televisiosta kuin elokuvistakin ja hänet tunnetaan myös monipuolisena nukketeatterin ammattilaisena. Teatterifesteillä hänet nähdään yhdessä ihmisen kokoisen nuken kanssa. Seuraavassa Paavola kertoo hieman suhteestaan nukketeatteriin, festeillä nähtävästä esityksestä, sekä muista suunnitelmistaan. 

Olet ollut perustamassa Nukketeatterikeskus Poijua ja muun muassa koulutat nukeilla näyttelemisen tekniikkaa. Mistä oma mielenkiintosi juuri nukketeatteria kohtaan on alunperin lähtöisin?

Ensimmäiset sykäykset nukketeatteriin lähti jo murrosiässä Muppet shown ja teatteriharrastuksen puitteista. Jollain tapaa minuun on kai aina vedonnut myös nukketeatterin visuaalinen kieli ja vahva symbolinen taso. Nukketeatterissa olen aina saanut toteuttaa myös visuaalista puoltani sekä kädentaitoja näyttelemisen lisäksi. Nukketeatterin avulla olen myös oivaltanut näyttelemisestä kaiken olennaisimman.

Festeillä näemme esityksen nimeltään Bette´Sis´O´Valley - mitä haluaisit itse kertoa esityksestä katsojille?

Esitys sai alun perin ensi-iltansa jo kymmenen vuotta sitten, joskin hieman toisenlaisena versiona livebändeineen jne. Olin juuri valmistunut teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi ja soolon tekeminen isolla nukella kiehtoi. Jazzin laulaminen julkisesti on sallittua usein vain sertifioiduille laulajille ja halusin kyseenalaistaa sen. Esitys kertoo siis laulun oikeutuksesta ja oman äänen löytämisestä. Ja koska teemaa käsitellään nukketeatterin keinoin, samalla kyse on siitä kuka meissä sanoo, ettei näin saisi tehdä.

Levi tarjoaa paljon tekemisen mahdollisuuksia myös festien lomassa. Onko toiveissasi ehtiä esimerkiksi nauttia luonnosta tai antaako aikataulusi periksi katsastaa joitain muita festiesityksiä? 

Pyrin aina näkemään festivaaleilla mahdollismman paljon muiden esityksiä mutta se on harvoin vaikeaa tiukkojen aikataulujen vuoksi. Luontoa (toivottavasti vielä ruskaista) ehdin hieman nähdä ainakin edes ratin takaa mutta tavoitteena olisi ehtiä tapaamaan myös paikallisia tuttaviaviani, joiden kanssa tapaamme pitkän välimatkan vuoksi liian harvoin.

Toivottavasti Satu ehtii nauttimaan Levistä ja Lapin luonnosta, sekä tapaamaan tuttaviaan! 

Bette Sis´O´Valleyta pääsemme seuraamaan festilauantaina  Lapland Hotel Sirkantähdessä klo 16:40. Liput ovat hinnaltaan 15€ ja esityksen suositusikäraja on s-13.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti