sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Stand upista stay upiin

Toni Jyvälä, Tommi Tuominen ja Märät säpikkäät
Hullu Poro Areenalla 27.9 & Lapland Hotel Sirkantähdessä 28.9.

Lauantai-illan kruunasi ylenhauska Toni Jyvälän, Tommi Tuomisen sekä Märkien säpikkäiden eli Suvin ja Kirsten tähdittämä Stand up-show, jossa käsiteltiin päivän polttavia puheenaiheita aina kaupan kassaneidin pokaamisesta miehen aamuvireystilaan asti.

Backstagella istuuduimme kaikki saman pöydän äärelle ja tunnelma oli ennen kaikkea hersyvä ja vitsikäs. Nelikko oli ehtinyt pyörähtää eilisen keikkansa jälkeen yhdessä Levin yöelämässä. Onnistuneen shown lisäksi edellisillalla oli varmasti oma vaikutuksensa näihin lennokkaisiin juttuihin. Vaikka muistikuvat vaihtelevat kertojasta riippuen, yksi asia on varma: hauskaa on ollut.

Saimme kuulla, että saamelaisneitokaksikkomme on alunperin tutustunut toisiinsa Saamen seuran koulutuskeskuksessa, jossa he jo silloin erottuivat muista omaperäisillä sketseillään. Nimensä mukaisesti Märät säpikkäät tunnetaan erityisesti rivosta kielestään, mutta mielipiteitä ja keskulua he jutuillaan haluavatkin tietoisesti herättää. Kun kuulijalle jää heidän letkautuksistaan hölmistynyt ilme kasvoille, he kokevat onnistuneet tehtävässään, hämmentämisessä.


Märät säpikkäät on ennen Staalon teatterifestejä esiintynyt lähinnä kameralle ja stand upia, jonka pojat ovat nimenneet heidän osaltaan stay upiksi, he tulivat esittämään nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa. Tytöt kuvailevat h-hetkeään lavalla ytimekkäästi sanalla nautinnollinen. Heidän mielestään on tärkeää saada hyvä yleisfiilis ennen lavalle menoa ja sen aikaansaamiseksi tytöillä on käytössään toistensa kutittelutaktiikka. Tällä hetkellä tyttöjä työllistää ensi viikolla julkaistava kirja Märät Säpikkäät - saamelaisten käyttöopas. Kun Tonia ja Tommia pyydetään kommentoimaan tyttökaksikkoa jotenkin, he vastaavat että voisivat kelpuuttaa heidät ihan vaimoiksi saakka.

Tytöt puolestaan kuvailivat poikia jo lavashowssaan creepeiksi, jotka eivät edes yritä iskeä. No vitsi vitsinä taas ja eteenpäin... Siirrytäänpä vaihteeksi taas stand upin ja poikien pariin. Mistä kaikki sitten alkoi? Tommi kertoo aloittaneensa esiintyjän uransa ensin harrastelijateatterin kautta. Kipinä stand upin tekemiseen sai alkunsa kilpailusta vuonna 2005, mutta vuodesta 2007 lähtien stand upia on tehty aktiivisesti. Toni puolestaan kertoo viehättyneensä aluksi Bablo Franciksesta. Tonin matka stand up koomikoksi alkoi siitä, kun hän kertoi törmänneensä sattumalta juna-asemalla stand up koomikko Anitta Ahoseen ja rohkeni kysellä, miten pääsisi esiintymään. Tällä tiellä hän on ollut jo vuodesta 2005.

Pojat kertovat, että mitä intiimimpi tila, sitä paremmin stand up toimii ja koomikko saa helpommin kontaktia yleisöön.Yleensä keikan suunnittelu lähtee liikkeelle siitä, että keksitään juttu, käydään testaamassa sen toimivuutta Treeniklubilla, joka toimii suodattimena hyville jutuille ja sopivan pituisen setin jälkeen mennään lavalle. Tietysti aina kohdeyleisön lisäksi pyritään huomioimaan esiintymispaikka, esimerkiksi täällä Levillä yritetään ottaa juttuihin mukaan myös jotain lappimaista. Nelikko ei vielä tiedä, mihin ilta tästä vie, mutta tytöt ovat luvanneet, että pojat saavat päättää ja viedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti