lauantai 27. syyskuuta 2014

Isikoinen ja lohikäärme samassa paketissa

Jukka Rasilan matka kohti Levi Summittia piti sisällään varsinaisen seikkailun. "Lapin luonto luo outoa taikaa", kuten eräässä runossa sanotaan, ja niin kävi myös perjantaina, kun pilvinen sää esti lentokoneen laskeutumisen Kittilän kentälle. Onneksi Jugia ja muita Staaloon matkalla olleita esiintyjiä (Krisse Salminen, Miitta Sorvali ja Niina Lahtinen) ei jätetty ilmaan leijumaan, vaan he pääsivät turvallisesti perille Ivalosta taksilla. Matkan tunnelmista pääsi nauttimaan myös mukana ollut Anssi Kela, joka oli tulossa esiintymään Leville viikonloppuna. 

Pienestä vastoinkäymisestä huolimatta Jukka Rasila astui lavalle ja täytti sen karismallaan, vaikka hän oli lavalla yksin, villasukissa ja verkkareissa. Jo alussa Rasilan hahmo, isyydestään kertova Janne, korosti näkökulmansa olevan miehen näkökulma, eikä tarkoituksena ollut vähätellä naisen ja äidin työtä. Hyvän huumorin varjolla yleisöä naurattikin naisia myöten, vaikkei omakohtaista kokemusta isyydestä tai äitiydestä olisikaan. Helposti lähestyttävä ja samaistuttava Janne avasi miehen tunneskaalaa ja järjen käyttöä, mikä ei kaikissa tilanteissa sopinut yhteen tämän hormoniturbulenssissa olevan vaimon, Ullan, kanssa. 

Äitiysneuvolassa käydessä isän tuntemuksia ja mietteitä raskaudesta sekä tulevasta perheenlisäyksestä harvoin kuullaan tarpeeksi, kuten esityksessä tuli hyvin ilmi; saman Jukka Rasila kertoi huomanneensa aikoinaan itsekin, kun tuli isäksi. Isyys olikin ollut yksi Isyyspakkauksen käsikirjoittajan, Tiina Puumalan, ehdoista, kun näytelmälle etsittiin näyttelijää. Sama vaatimus koski myös ohjaajaa, joksi päätyi näyttelijänäkin tunnettu Petteri Summanen. Rasila ja Summanen ovat tehneet töitä yhdessä ja olleet hyviä ystäviä jo vuosikymmeniä, joten näyttelijän ja ohjaajan välinen yhteistyö oli todella sujuvaa ja saumatonta, joskin tiivistahtista. He ovat kuvanneet tänä vuonna myös uusia jaksoja Pikku Kakkoseen näyttelijä Kari Hietalahden kanssa, ja Isyyspakkausta tullaan esittämään vielä mm. Riihimäellä ja Kouvolassa.

Kokonaisuutena Isyyspakkaus oli mielenkiintoinen ja hauska matka isyyteen, ja monet näytelmän nähneet isät kertoivat sen sopivan mainiosti vaikka opasvideoksi tuleville isille. Valovoimainen Jukka Rasila onnistui pitämään yleisön otteessaan ainutlaatuisen äänensä ja persoonansa avulla, eikä lavalle edes kaivannut ketään muita.






Railakkain terveisin,

Mari Ruotsalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti