perjantai 11. syyskuuta 2015

Nuorta osaamista ja Lapin mytologiaa

Festiperjantai lähti käyntiin Kino Ylärissä, Kittilässä Teatteri Tuikkeen ilmaisukoulun Soihtu-ryhmän Kaarna esityksellä. Vaikuttava ja ajatuksia herättävä näytelmä vei katsojat aikamatkalle 80-90-lukujen taitteeseen. Teinien elämä iloineen ja suruineen tuotiin vahvasti esille lupaavien nuorten näyttelijöiden toimesta. Teini-iän jokainen kokee omalla tavallaan, toiset vähän rankemmin kuin toiset. Näytelmässä nuoret koettelevat rajojaan ja tarinassa pohdintaa aiheuttaa nuoren 15-vuotiaan tytön suhde 40-vuotiaaseen mieheen. Nuoren sielu ei pysty käsittelemään kokemaansa ja elämän rankkuus tulee esille pahana olona ja itsensä satuttamisena.
Nuorten teatterilaisten esitys on taidokas ja humoristissävytteinen rankasta aiheestaan huolimatta.



Nuoria näyttelijöitä oli mukana myös Hullu Poro Areenalla nähdyssä Päiviön painajaisessa. Kyseessä oli helmikuussa 2015 ensi-iltansa saanut kittiläläisen Harrastajateatteri Staalon esitys. Näyttelijöitä oli parisen kymmentä ja nuoria tästä porukasta oli ilahduttavan monta. Lapin mytologiasta vaikutteensa saanut näytelmä oli tunnelmaltaan hyvin vahva. Elävä musiikki toi jännittäviä sävyjä näytelmään. Mukana jälleen torstain avajaisten tavoin oli "extra-soittajina" taitavat Tuubakimalaisen miehet.

Milla Ylitalo esiintyi muiden teatteriryhmä Räväköiden nuorten kanssa Päiviön painajaisessa. Hänen tunnelmansa esityksen jälkeen olivat hyvät. Milla kehui hyvää ryhmähenkeä sekä mahtavia ohjaajia Pirjo Junttila-Vitikkaa sekä Tiina Puljujärveä. Hänen mukaansa porukkaan uutena tulleet on otettu avosylin vastaan ja näyttelijäporukka on kuin perhettä toisilleen.

Keväällä esityksiä oli ensi-illan jälkeen ja muutama viikko sitten Loma-Paksun tapahtumassa ennen tämän iltaista Festi-esitystä. Lisää esityksiä saattaa olla tulossa, siitä Milla ei ollut aivan varma. Kesän esitystauko ei haitannut - vaan kaikki muistivat vielä repliikkinsä.

Milla itse kokee, että näytelmä tuo esille lappilaisuutta. Näytelmän loppu on jätetty avoimeksi, jotta katsojan omalle kuvittelulle jää tilaa. Ohjaajat ovat suunnitelleet esityksen tarkoin, mutta silti on vähän nuoret itsekin voineet vaikuttaa esiintymiseen. Kysyttäessä, onko näytteleminen muutakin kuin harrastus, Milla vastaa, että on se, paljonkin enemmän. Mutta silti ainoa uravalinta vaihtoehto se ei Millalle ole - taitavalla tytöllä on useita muitakin vaihtoehtoja.

festiterveisin, Tutta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti