lauantai 12. syyskuuta 2015

Rätvänät Kemijärveltä HT-kisan voittoon

Tänä vuonna Harrastajateatteri-kilpailuun osallistui neljä hienoa esitystä.

Ensimmäisenä esiintymisvuorossa  Levi Summitin lavalla olivat kemijärveläiset Rätvänät Ikääntymisen ihme -näytelmällään. Esitys sisälsi vaihdellen runoa, proosaa ja musiikkia. Käsikirjoitus ja ohjaus olivat Pieta Koskenniemen käsialaa. Näytelmässä otettiin kantaa nykyajan ikäihmisten kohteluun. Päivän sanoja ovat mm. motivointi, aktivointi ja terveysleseet. Ei saa jäädä huoneeseensa tai kotiinsa olemaan rauhassa, vaan pitää osallistua ettei vain syrjäydy. Esityksessä ikäihmiset itse pohtivat, että missä viipyy se seesteisyys. Naurun remakat katsomossa todistivat, että esityksen oivallukset osuivat ja upposivat.

Toisena lavalle pääsivät Teatteri Meän Suota Pellosta. Heidän esityksensä nimi oli Kaamos. Näytelmässä Ämmi ja Äijä pohtivat kaamoksen olemusta ja merkitystä. He lähtivät yhdessä ensimmäistä kertaa oikein ihastelemalla ihastelemaan kaamosta sukkakahvipullon kera. Näytelmässä todettiin kahdeksan vuodenajan omista väreistä, jotka jäävät mieleen eikä niitä voi koskaan unohtaa. Totta! Revontulien loisteeseen oli hyvä lopettaa. Kippis valolle! Kippis pimeälle!

Kolmas harrastajateatteriporukka oli myöskin Kemijärveltä: Ryhmä Neitilä Oy. Heidän Huuto! - Huutava hiljaisuus -näytelmänsä oli käsikirjoittanut ja ohjannut Erja Kärkkäinen. Se oli parodia nyky-yhteiskunnasta ja täällä vallitsevista arvoista.  "Jo vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen. Se turmaa ennustaapi, vie kansat kurjuuteen". Näytelmässä puhuttiin köyhälistöstä, raskaan työn raatajista, työväenluokan kuolemasta ja ahneudesta. Olisi aika pysähtyä miettimään suomalaisia perusarvoja.

Viimeisenä vuorossa olivat Ivaloiset Ministerivierailu-näytelmällään. Eläkkeelle jäänyt entinen ammattisotilas ei sopeudu vanhainkotiin, jossa hoitajia on liian vähän ja he nääntyvät työn paljouteen. Kyllästyttyään vanhainkodin sääntöihin sekä aprikoosikiisseliin, hän ottaa ministerin ja lääkärin panttivangikseen. Ajankohtaisia ajatuksia ja tunnelmia välittyi katsomoon naurun tyrskähdysten kera. Voiton tänä vuonna vei Rätvänät. Jokaisessa näytelmässä oli paljon ajankohtaisuutta. Yleisö piti näkemästään!

HT-kisa tunnelmin, Tutta







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti